Scheidingsmediation
Een echtscheiding of relatiebreuk (bij samenwonen) gaat vaak gepaard met veel verdriet. Niemand heeft vooraf de intentie om uit elkaar te gaan, maar soms is het onvermijdelijk en is er geen andere oplossing. Bij Pakvis Mediation wordt ervoor gezorgd dat de echtscheiding zo goed mogelijk verloopt en dat beide partijen zo goed mogelijk met elkaar in gesprek gaan. Op die manier zal de scheiding eindigen op een manier die voor beide partijen goed is en waar ze mee verder kunnen. Echtscheidingsmediation helpt de scheiding draagbaar te maken. Tijdens de mediation wordt alles besproken: het eventuele ouderschapsplan, de afspraken over de (koop)woning, de verdeling van de inboedel, het (spaar/pensioen)geld, de kinderalimentatie en eventuele partneralimentatie. Een dergelijke mediation is ook geschikt voor stellen die samenwonen, met of zonder samenlevingsovereenkomst. Bij een relatiebreuk tref je namelijk vaak dezelfde onderwerpen die besproken moeten worden.
Met elkaar in gesprek gaan én blijven
Soms is er bij een scheiding sprake van ruzie en onbegrip, waardoor de onderlinge communicatie vaak onder druk komt te staan. En hoe moeilijk het soms is, die communicatie is van levensbelang voor een scheiding die voor beide partijen bevredigend is. Zeker als er kinderen in het spel zijn, wil je gewoon zeker weten dat alles netjes geregeld wordt. Daarom zorgt Pakvis Mediation ervoor dat beide partijen goed met elkaar in gesprek gaan en blijven gaan, zodat er ruimte ontstaat voor elkaars verhaal en er wederzijds begrip opgebouwd kan worden.
Hoe verloopt echtscheidingsmediation?
Echtscheidingsmediation gaat niet alleen over het doen van elkaars verhaal, het gaat ook om het maken van afspraken en het zorgen dat alle juridische aspecten geregeld worden. Denk aan een verdeling van de spullen, afspraken op financieel gebied, wat er gedaan moet worden met de woning en hoe de beide partijen er zo goed mogelijk samen kunnen uitkomen. Om daar zorg voor te dragen, beginnen we altijd met een intakegesprek met beide partijen. Deze verlopen individueel, zodat iedereen de kans heeft om in alle rust en met al het vertrouwen wat daarbij hoort, zijn of haar verhaal te doen. Daarna volgen gezamenlijke gesprekken, waarin we op zoek gaan naar verbinding en waarin we een oplossing proberen te vinden op de diverse vraagstukken. Gedurende gesprekken wordt er steeds meer op papier gezet, zo krijgt het convenant (of beëindiging samenlevingsovereenkomst bij een relatiebreuk) en het eventuele ouderschapsplan steeds meer vorm.
Geen schuldvraag, juist naar voren kijken
Bij Pakvis Mediation zijn we niet op zoek naar de schuldvraag, maar proberen we juist verbinding te vinden. Dit doen we door ervoor te zorgen dat beide partijen zich erkend en gehoord voelen, zodat er ook een duidelijk beeld komt van elkaars werkelijkheid. Dat zorgt weer voor begrip en daarmee kan je naar voren kijken. Is er de basis voor een goede afhandeling, dan zetten we samen alle afspraken definitief op papier.
We willen tijdens de mediation afstand nemen van het negatieve conflictverhaal. Dat is niet de basis voor een goed gesprek. In plaats daarvan zorgen we ervoor dat we gezamenlijke grond vinden, waar we mee verder kunnen.
Scheidingen kunnen ook mild verlopen
Natuurlijk is een scheiding of relatiebreuk pijnlijk, maar het is niet nodig dat een echtscheiding altijd lelijk verloopt. Door goed naar elkaar te luisteren, kan een scheiding ook mild van karakter zijn en kunnen jullie er samen uitkomen. Pakvis Mediation helpt hierbij en zorgt voor een veilige omgeving, waarin iedereen rustig zijn of haar verhaal kan doen. Bij echtscheidingen werk ik samen met mijn vaste advocaat Ati van der Pol, zij is ruim 10 jaar werkzaam als advocaat bij Van der Sluis, Van der Zee & Kalmijn Advocaten.
Duur van een echtscheidingsmediation
Gemiddeld duurt een echtscheidingsprocedure 14 uur, voor de totale kosten verwijs ik je graag naar de pagina ’tarieven’. Wil je hier meer over weten? Neem gerust contact op voor een afspraak, of voor vragen.